Gran Canaria - utazás, élmények, tippek

5+5 város, amit látnod kell Gran Canarián

2023. szeptember 26. - Raáb Szilvia

Ha Gran Canaria-i nyaraláson gondolkodsz, de nem szeretnéd csak a vízparton tölteni az időd, akkor most adok pár tippet, hogy mely városokat érdemes felfedezned a szigeten.

Mindegyik településnek megvan a maga különleges varázsa, így ez nem egy egyszerű kirándulás lesz, hanem a sziget hagyományainak felfedezésére is.

Persze, tudom Gran Canariát elsősorban a paradicsomi strandjairól ismerik, és a fenséges természeti tájairól, de a sziget látnivalói ezzel még nem érnek véget. A régi települések, városok őrzik a régi Gran Canaria emlékeit, sok kis macskaköves utcával, régi épületekkel, telis-tele történelemmel. 

1. Artenara, a legszebb panoráma

5-5-varos-amit-latnod-kell-gran-canarian-1-artenara.jpg

A Gran Canaria városainak listáját egy olyan hellyel kezdem, amely a XX. század elején az egyik leghíresebb spanyol írót, Miguel de Unamunot is lenyűgözte. Annyira tetszett neki Artenara, hogy írt néhány levelet erről a bájos faluról, a falu pedig "cserébe" az egyik kilátóját nevezte el a híres íróról.

Artenara a sziget közepén található, Tejeda, Agaete és La Aldea de San Nicolás között. Fontos látnivalói köz tartoznak a barlanglakások, és a a Risco Caído régészeti lelőhely, itt megismerkedhetsz az őslakosok életmódjával, de a kilátás is gyönyörű a településről.

2. Agüimes, hagyományos kanári építészet őrzője

5-5-varos-amit-latnod-kell-gran-canarian-2-aguimes.jpg

A Guayadeque szakadéktól mindössze 3 kilométerre található Agüimes kisvárosa, amely festői házai és a hagyományos kanári építészetre jellemző pasztellszínekben pompázó utcái miatt úgy tűnik, mintha nem is valódi településen járnál. A csendes kisváros nagyszerű választás lehet ahhoz, hogy kicsit megismerd a hagyományos kanári építészetet, és persze egy kis étteremben megkóstold az autentikus ételeket.

3. Agaete kikötője, kis fehér házak és egy gyönyörű kikötő

5-5-varos-amit-latnod-kell-gran-canarian-3-agaete.jpg

Agaete az egyik olyan város, amit feltétlen érdemes megnézned, ha Gran Canarián jársz. Ez a fehér házakkal teli bájos halászfalu a sziget egyik leglátványosabb történelmi központjával rendelkezik. Javaslom, hogy látogass el a sétányra és kóstold meg a friss halakat, amely az itt található éttermek különlegessége.

Agaete településen található Gran Canaria egyik legfontosabb régészeti lelőhelye is: a Maipés nekropolisz, ahol több mint 700 láva által megszilárdult sírt láthatsz. 

4. Arucas, fekete katedrális

5-5-varos-amit-latnod-kell-gran-canarian-4-arucas.jpg

A sziget fővárosa, Las Palmas de Gran Canariától mintegy 12 km-re található Arucas történelmi városa. Az város építészeti és művészeti emlékeit sokan látogatják, nem véletlen. Itt találod a San Juan Bautista templomot, amit más néven fekete templomnak is neveznek (szerintem szürke ;-) ), de ajánlom hogy kicsit alaposan nézz körül a templom előtti téren, a Plaza de San Juan-on is, az is nagyon szép.

5. Puerto de Mogán, kis Velence

5-5-varos-amit-latnod-kell-gran-canarian-5-mogan.jpg

Egy másik bájos kikötőváros, amelyet mindenképp meg kell látogatnod, Puerto de Mogán, avagy csak Mogán.

A turisták a „Kis Velence”-nek hívják, én annyira nem kedvelem ezt az elnevezést, mert a két városban mindössze a víz a közös. Mogánban - Velencéhez hasonlóan - kis csatornák mentén építkeztek. A kikötő vitathatatlan szépsége mellett Puerto de Mogán utcáin belül a gyönyörű színes virágos házak között sétálhatsz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gran-canaria-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr1317915963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása