Gran Canaria - utazás, élmények, tippek

Rum kóstoló a Kanári-szigetekől

2022. június 10. - Raáb Szilvia

Ebben a cikkben egy a szívemnek kedves "családi" vállalkozást szeretnék bemutatni és elkalauzolni téged egy csodálatos rum kóstolóra Gran Canariára! Ez Arehucas rum gyár és az ő történetük. 

kemfeyyk_400x400.jpg

La Fábrica de San Pedro

1884. augusztus 9-én hivatalosan is megnyílt a Fábrica the San Pedro gyár Arucasban, Gran Canaria Kanári-szigetén. Bár a cukor volt a fő termékük, cukornádpárlatot és rumot is gyártottak a modern Destilerías Arehucas szeszfőzdék elődjében. A cukornád rummá alakításának kézműves eljárása és a modern lepárlókészülékek használata vezetett a La Fábrica néven ismert szeszfőzde korai sikeréhez.

widok-po-przyjezdzie.jpg

A spanyol királyi ház és udvar szállítói

1885-ben már megőrölték az első nagy mennyiségű cukornádjukat, nem kevesebb mint 5.619.540 kg cukornádat. Az eljárás után az így kapott likőrök minősége megérdemelte a Vaso de Plata y Bronce ezüst- és bronztrófeát, valamint a Spanyol Királyi Ház és Udvar beszállítói címet, amelyet Maria Christina osztrák régens királynő adományozott, azaz mondhatni egyből sínre kerültek a vállalkozásukkal. 

A La Fábrica Szeszfőzde felavatása

1892-ben, mindössze nyolc évvel a La Fábrica felavatása után, az Arucasban termelt rumot már az összes szigeten nagy csodálattal fogadták. Ahogy a helyiek mondták: "Nálunk van Európa egyik legszebb és legrégebbi rumpincéje."

A rum minőségének javítása

1909-ben elkezdtek a fejlesztésen ötletelni és ezért a párizsi Egrot et Grangé cégtől vásároltak egy új Guillaume-rendszert a rum minőségének javítása céljából. A 20. század elején a válság és a háború éveiben az Arehucas tovább növekedett, köszönhetően a rum kiváló minőségének és a munkások elhivatottságának.

img_3734-960x520.jpg

Ron Arehucas megnevezése – Arehucas Rum

Az 1940-es évek, akkor Alfredo Martín Reyes irányítása alatt, nagyszerű évtized volt a szeszfőzde számára, amikor megalkotta a Ron Arehucas felekezetet – amelyet a különböző címkéken Szent Péter szimbóluma miatt közismerten „kulcsosnak” neveznek. .

Arehucas szeszfőzdék

1965-ben a La Fábrica nevét Destilerías Arehucas Distilleries-re változtatták, jelezve a terjeszkedés időszakát. Ezt a lépést a Kanári-szigetek társadalmi és kulturális közösségével való egyesülési szándék egyöntetűen támogatta, így nagy lépést tettek a nemzetközi értékesítés és elismerés irányába.

Fábrica de Licores Artemi Spirits Distillery

2006-ban a Destilerías Arehucas megvásárolta a Fábrica de Licores Artemit, aminek eredményeképp a Kanári-szigetek legnagyobb likőr- és szeszesital-csoportja jött létre. Az Arehucas ezzel vetélytárs nélkül maradt a szigeteken és tovább tudta bővíteni kapacitásait és piacait.

hggqonahe0y7do5.jpg

Arehucas ma

A Destilerías Arehucas ma már több mint száz éves, és gazdag történelemmel rendelkezik. Az Arucasban (Gran Canaria) található szeszfőzdét évente több mint 95 000 ember látogatja. A főzdében még jobban meg lehet ismerkedni a törtéentükkel, a problémákkal amikketl szembe kellett nézniuk és a tárlat végén természetesen alkalom van arra is, hogy végigkóstolhassuk a finomabbnál finomabb nedűket.
Az Arehucas szeszes italai minőségének és történetének köszönhetően bejáratott és tekintélyes védjegy. Sikeresen etalonmárkává vált a Kanári-szigeteken, amely be tudja mutatni a helyiek kultúráját és értékeit a hagyományokon keresztül. 

Ma a Destilerías Arehucas a Kanári-szigeteken túl is igyekszik növelni jelenlétét, főleg Spanyolország többi részén és nemzetközileg is, több mint tíz országba exportálva.

img_7029.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gran-canaria-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr3317952622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása