Gran Canaria - utazás, élmények, tippek

Sivatag az óceán mellett

2023. október 03. - Raáb Szilvia

A Maspalomasi Dűnék egy hatalmas kiterjedésű homoksivatag, amelyet a szél folyamatosan farag. A dűnék a Gran Canaria sziget déli részén fekvő San Bartolomé de Tirajana település részei, és 1994 óta védett területnek számítanak.

dunes-of-maspalomas-1_6.jpg

A dűnék több száz évvel ezelőtt keletkeztek, és lényegében megkövesedett maradványok, amelyeket a szél messzire terjesztett. A szigeten egyedülálló élőhelyet biztosítanak az afrikai faunának, beleértve az óriásgyíkot és számos madárfajt. Egyesek azt mondják, hogy ez egy sivatag, bár nem olyan, mint a többi, mivel közel van a tengerhez és a közeli bevásárlóközponthoz.

A dűnék Playa de Maspalomas világítótornyától, a Faro-tól, egészen Playa del Inglésig húzódnak. Az évi középhőmérséklet ezen a területen kellemes 23 fok, kevés a csapadékkal. Valójában évente csak körülbelül 10-15 nap esik az eső, általában februárban és novemberben. Ezért nem meglepő, hogy Maspalomas népszerű célpont a garantált napsütésre vadászó turisták körében. A területen évente legalább 259 napsütéses nap van.

maspalomas-gran-canaria-cover.jpg
A Maspalomas Dunes Természetvédelmi Terület három különálló ökoszisztémát foglal magában: az oázist vagy pálmaligetet, a medencét és magukat a dűnéket, alig néhány méterre a tengertől. Ez egy rendkívül gyönyörű és egyedi táj, amely úgy tűnik minthat egy másik bolygóról származna. A medence körül vonuló madarakat fedezhet fel, akik megpihennek Afrika felé vezető úton.

A Maspalomas-dűnék eredete
A dűnerendszer a szomszédos Fataga, Ayagaures és Chamoriscán szurdokokból származó anyagok, valamint a tenger által az évszázadok során elmosott kagylómaradványok leülepedésével jött létre évezredek során. Az így létrejövő homokdombokat később növények gyarmatosították, amelyek létrehozták a dűnéket. A dombok akár 15-20 méter magasak és körülbelül 200 méter szélesek is lehetnek. A passzátszelek folyamatosan alakítják a kinézetét és hol zsugorodás, hol pedig növekedés vehető észre. Jelenleg azt mondják, hogy növekszik a dűnék mérete.

maspalomas-gran-canaria-2.jpg

Ez a csodálatos és egyedülálló látnivaló egy 6 km-es strand mellett található, amely hatalmas mennyiségű biodiverzitást tartalmaz, és tudományosan és tájképileg is rendkívül értékes.

Véleményem szerint pedig a legtökéletesebb időpont a megtekintésre, amit mindenkinek ajánlok, ha a szigetre látogat, az a napfelkelte és a naplemente. Az aranyszín homok, a csodás kék óceán és a nap olyan színkavalkádot kever, melyet sehol máshol nem lehet látni. Kellemes bolyogást kívánok a dűnékben! 

fullsizerender-21.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gran-canaria-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr1417932103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása